Er gaat 7x niets boven Groningen!

Het best bewaarde geheim van het noorden is wat ons betreft Groningen. De café-dichtheid is er hoger dan de Martinitoren en u treft er een robotarm, een theesommelier en koffiedrinkende wielrenfanaten. Ons advies is dus: linea recta naar Groningen!


De sympathieke hybride.

Het eerste adres is meteen een hybride: namelijk een concept store annex koffiebar. Holtbar is gelegen in wat volgens eigenaresse Jacobien Mansholt een van de leukste straten van Groningen is: de Oude Kijk in het Jatstraat.

Hoe is Holtbar ontstaan?
Met een voorliefde voor goede cappuccino, gastvrijheid en mooie producten met een goed verhaal heb ik in 2014 de deuren van Holtbar concept store geopend. Naast het winkelen kun je terecht voor heerlijke koffie en thee, sapjes, huisgemaakte (vegan)taart en een kleine ontbijt/lunchkaart.’

Vegan dus, is het ook biologisch?
‘Ja, we hebben samenwerkingen met lokale leveranciers en kiezen waar mogelijk voor biologische producten en ingrediënten. En met trots serveren we duurzame koffie. Die komt van Earth en we bereiden je latte met biologische (soja)melk of havermelk. Alles met liefde en aandacht bereid!’

Is er naast koffie nog een andere drank op de Holtbar-kaart die je de mensen aanbeveelt?
In de zomer schenken we huisgemaakte limonades, gemaakt door mijn moeder. Van diverse soorten fruit en vlierbloesem maakt zij siroop. Citroen en munt erin, rietje en roeren maar. Heerlijk verfrissend tijdens een warme zomerdag.’

 


Not your average bakery.

Bakkerij Blanche is amper betwistbaar de meest oogstrelende bakker van de stad — daar stemt bedrijfsleider Nick Bannink mee in. Aan de Brugstraat loop je binnen in de winkel met marmer en koper. Via de Kleine der A betreed je de schitterende lunchroom vol hangplanten. Of andersom, want aan de binnenkant ontmoeten beide gedeelten elkaar.

Nou Nick we hebben hier overduidelijk niet van doen met een reguliere bakkerij. Waarop ben je het meest trots?
‘Eigenlijk het totaalconcept. Al het brood dat in onze bakkerij te koop is, kun je ook eten in de lunchroom. Andersom kan dat natuurlijk ook. Eet je iets lekkers in de lunchroom, dan bestel je meteen een heel brood in de bakkerij. Gesneden of ongesneden.’

Wat drinken we bij Blanche?
‘We hebben een breed scala aan koffie en ook nog een groot assortiment thee. We merken dat het nog een beetje wat de boer niet kent dat eet, uh, drinkt hij niet — dat is denk ik heel Gronings. En we hebben tal van huisgemaakte smoothies.’

 

 


Koffie die prijzen wint.

Goede koffie kunt u op tal van plekken in Groningen vinden, echter Gerben Engelkes van Black & Bloom wint er zelfs prijzen mee. Hij is net als Holtbar te vinden in de Oude Kijk in het Jatstraat.

Welke koffie mogen we niet missen bij Black & Bloom?
Mis zeker niet de filter en de cold drip drinks in de zomer, maar eigenlijk zijn alle koffiespecialiteiten niet te missen bij Black & Bloom.’

Uiteraard! De koffie is dus uniek. Wat maakt Black & Bloom uniek?
‘Black & Bloom is een speciaalzaak in koffie en gebak. Niet meer en niet minder. We roosteren onze eigen koffie en maken ons eigen gebak. We leggen de focus hierbij op de kwaliteit en doordat we alles zelf maken kunnen we hier ook veel aandacht aan besteden. We doen geen broodjes, lunch of andere dingen. We zijn puur gericht op koffie. We hebben niet voor niets de Misset Horeca Koffie Top 100 gewonnen.’

Zuivere koffie. Waarom moeten we en masse naar Groningen?
Groningen is uniek omdat er een grote verscheidenheid aan kleine zelfstandige ondernemers in de stad zit — zowel qua horeca als qua retail. Groningen is vernieuwend en de kleine straatjes nodigen uit tot een heerlijke ‘struunpartij’ langs de etalages en terrasjes.’

 

 


Kleurrijk en spicy.

We blijven nog een ogenblik in de bewierookte Oude Kijk in het Jatstraat, waar Rommy van Dijk van het vrolijke adres P.S. Koffie, Thee en Taart vertelt over thee.

Thee speelt een hoofdrol bij P.S. Welke thee moeten we vandaag nog leren kennen?
Marian doet de opleiding tot theesommelier en is eind 2017 op theereis naar India geweest. Een thee die daar veel gedronken wordt is de Masala Chai. Elke familie in India heeft zijn eigen recept — recepten die vaak al generaties in de familie zijn. Marian heeft zo’n recept mee mogen nemen en bij P.S. kun je dus échte Masala Chai drinken. Een spicy, zoete theedrank die beslist de moeite van het ontdekken waard is.’

Spicy! En waarom is Groningen het ontdekken waard?
Groningen is een bijzondere en ontzettend leuke stad. Volgens ons is dat omdat er een enorme diversiteit aan mensen naast elkaar leeft. Daardoor is er altijd gezelligheid te vinden.’

 


De Ronde van Henrieke.

In de Oude Boteringestraat fietsen we met onze Gele Trui binnen bij Spaak. In 2016 opende Henrieke Wijnsma deze pleisterplaats voor de wielrenner. Naast koffie en lunch worden er ook fietsen verkocht en is er een werkplaats. En naar verluidt fietst men in massasprint om voor het bananenbrood.

Waarom moet iedereen meteen op de fiets springen en koers zetten richting Groningen?
‘Groningen is een bruisende maar ook behapbare stad. Er valt altijd wat te beleven, maar als je rust wilt, ben je in no-time in the middle of nowhere. Verder is het centrum van de stad zo ingedeeld dat je je het beste per fiets kunt verplaatsen. Ideaal!’

Een wielrenner heeft doorgaans geen koffie in zijn bidon. Hoe bijzonder is de combinatie van fietsen en koffie?
‘Die combinatie zal door sommige mensen misschien bijzonder gevonden worden — maar eigenlijk is het heel vanzelfsprekend. Doping is natuurlijk not done binnen de sport, daarom is juist koffie ideaal. Het zorgt voor scherpte en meer energie. Daarom serveren we het liefst een ‘gewone’ doppio: een goed dubbele espresso.’

 


Vino with a view.

Meerdere etages, een schitterend uitzicht over de Vismarkt en een naam die laat raden waar men hier in gespecialiseerd is. Koffie hebben we genoeg op, dus het is tijd voor wijn! Stefan Dreize van Cappuvino onthult zijn favoriet.

Allereest — wat maakt Cappuvino zo speciaal?
Het unieke uitzicht, de warme sfeer en het getalenteerde personeel maken een bezoek aan Cappuvino de moeite waard — een bezoek dat voor herhaling vatbaar is!’

Akkoord. Welke wijn op jullie kaart zou je het warmst aanbevelen?
Qua open wijnen is onze huidige Verdejo er eentje waar je voor terugkomt. Deze is fruitig, rond en heeft een zeer lange, comfortabele nasmaak. Persoonlijk vind ik uit onze klassieke collectie de Amarone uit de Valpolicella-streek een geweldige wijn. Deze is geschikt bij eigenlijk elke gelegenheid — mits in goed gezelschap uiteraard. Hij is krachtig, iconisch en zeer smaakvol. Makes great memories.’

 


Vraag het de robotarm.

Hoe beter te eindigen dan met cocktails? Barmanager Ronny Spekschate van award-winning cocktail hotspot Mr.Mofongo aan de Oude Boteringestraat licht toe waarom u naar het hoge noorden moet voor uw cocktail.

Vertel eens, waarom moeten we naar Groningen om Mr.Mofongo te bezoeken?
‘Mr. Mofongo heeft verschillende afdelingen. Allereerst bevindt zich op de begane grond het restaurant. We hebben een eigen koffiebranderij waar vanaf ’s ochtends vroeg van eigen vers gebrande melanges genoten kan worden. Een verdieping hoger is de cocktailbar die in december de prijs van beste cocktailbar in Nederland heeft gewonnen via het blad Esquire.

En daar werkt dus een robot in de bediening?
‘Ja! Geassisteerd door een robotarm die shots van zelf gestookte dranken tapt uit een muur van 8 meter hoog maken de bartenders heerlijke cocktails voor de gasten. De Mofongo Distillery waar die dranken gestookt worden is duidelijk zichtbaar wanneer je aan de bar komt zitten. De wijnbar op de tweede verdieping heeft een mooie en brede selectie van verschillende wijnen van over de hele wereld die ook ingeschonken worden door een robotarm.

Op welke cocktail zijn jullie het meest trots?
De cocktail waar we het meest trots op zijn is de Silver Lining, bedacht door onze collega Rogier de Haan. Vorig jaar is hij met dit recept derde geworden bij de Diageo Worldclasscompetitie. In de Silver Lining zit Reposado Tequila, komijn-agave siroop, citroensap en appelsap en afgetopt met een schuim van kardemom en limoen. Een complexe en frisse cocktail met verrassende smaken.’


meer op de homepage

5x Roffa’s finest: gaat hierheen in 010.

Willy: 6 ándere oranje dranken voor u.

Eindhoven is hot! Deze 5 adressen laten zien waarom.

Mens+drank: auteur en journalist Daan Borrel.

Uit in Utrecht: 5 hotspots om niet te missen!

 

volg ons ook op Facebook en blijf op de hoogte!

0 Kommentare zu “Er gaat 7x niets boven Groningen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inline
Inline